V Evropě vzniká první celoevropský studijní program zaměřený čistě na oblast vysoce výkonného počítání (High Performance Computing, HPC). Členem konsorcia, které bude nabízet své kurzy studentům již od podzimu 2022, se stává také IT4Innovations národní superpočítačové centrum, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Budoucí studentky a studenti najdou vynikající profesní uplatnění v rychle se rozvíjejících oborech, jako jsou HPC, vysoce výkonné datové analýzy (HPDA) nebo umělá inteligence.

Společný evropský podnik EuroHPC vybral na základě výzvy k předkládání projektových návrhů EuroHPC-2020-03 konsorcium evropských partnerů pod vedením Lucemburské univerzity, aby navrhlo a implementovalo první celoevropský pilotní magisterský program v oblasti vysoce výkonného počítání. S celkovým rozpočtem 7 milionů EUR vytvoří konsorcium skládající se z evropských univerzit, výzkumných a superpočítačových center i průmyslových partnerů univerzitní program, jehož cílem bude poskytnout vzdělání v oblasti využití, rozvoje a provozu současné i budoucí generace superpočítačů. Kvalitně vzdělaní HPC odborníci, jako jsou například HPC administrátoři a architekti, HPC odborníci v oblasti datových věd a umělé inteligence nebo vývojáři HPC aplikací, hrají totiž klíčovou roli v digitální transformaci Evropy, která stojí na talentovaných a kvalifikovaných profesionálech.

Učební plán pilotního magisterského programu v oblasti HPC bude navržen v modulární struktuře, aby bylo možné moduly co nejrychleji, plně nebo částečně, začlenit do nových nebo stávajících magisterských programů. Svým pojetím i značnou podporou mobilit studijní program přispěje k propojování mezi evropskými univerzitami, výzkumnými ústavy a soukromým sektorem. Díky tomu nové studium osloví cílové skupiny jak ve vědecké, tak průmyslové sféře, a bude sloužit klíčovým aktérům v soukromém a veřejném sektoru.

Výkonný ředitel společného evropského podniku EuroHPC Anders Dam Jensen uvádí: „Díky magisterskému programu budeme moci vzdělávat příští generaci odborníků a odbornic v oblasti HPC v Evropě. Společný evropský podnik EuroHPC buduje superpočítačovou infrastrukturu světové úrovně. Zajištění dostupnosti vysoce kvalifikovaných pracovníků a pracovnic pro provoz, používání a další rozvoj těchto systémů a souvisejících aplikací je pravděpodobně nejudržitelnější investicí do HPC. Jsem rád, že můžeme začít spolupracovat s Lucemburskou univerzitou i s tímto konsorciem evropských partnerů na dalším rozvoji dovedností v oblasti HPC v Evropě."

Pascal Bouvry, profesor informatiky a vedoucí úseku HPC infrastruktury na Lucemburské univerzitě, dodává: „Členové konsorcia jsou nadšeni, že byli vybráni k vytvoření tohoto pilotního magisterského programu. Nyní budeme s velkým nasazením a energií pracovat na realizaci našeho návrhu, jehož cílem je nabídnout první kurzy již v září 2022 a poskytnout tak společnosti, studentkám a studentům magisterské studium s přidanou hodnotou. Jedná se o strategickou investici, která podpoří rozvoj HPC ekosystému světové úrovně v Evropě."

Zapojení IT4Innovations do mezinárodního projektu komentuje Tomáš Kozubek, vědecký ředitel superpočítačového centra následovně: „Jsem potěšen, že můžeme být součástí něčeho tak mimořádného, jako je návrh a následná pilotní realizace tohoto celoevropského magisterského programu, který bude připravovat budoucí odborníky a odbornice na perspektivní práci v oblasti využití a rozvoje superpočítačových technologií. Rádi přispějeme svými zkušenostmi, které jsme získali v rámci celé řady školících a vzdělávacích aktivit, které IT4Innovations nabízí studentům a vědeckým pracovníkům nejen z celé ČR, ale i z Evropy.“

O projektu

Konsorcium vedené Lucemburskou univerzitou tvoří univerzity, výzkumná a superpočítačová centra, partneři z řad průmyslových podniků a další spolupracující instituce.

Magisterské studijní programy se rozběhnou na osmi evropských univerzitách: University of Luxembourg, Universitat Politècnica de Catalunya, Politecnico di Milano, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Sorbonne Université, Sofia University St. Kliment Ohridski, Università della Svizzera Italiana a Kungliga Tekniska Hoegskolan. Počítá se s tím, že seznam zapojených univerzit a institucí se v budoucnu rozšíří. Úplný seznam členů konsorcia je uveden v příloze.

Konsorcium bylo vybráno na základě výzvy k předkládání návrhů EuroHPC-2020-03 „Školení a vzdělávání v oblasti HPC“. Výzva byla vyhlášena v březnu 2021 jako poslední výzva společného evropského podniku EuroHPC v oblasti výzkumu a inovací v rámci víceletého finančního rámce 2014-2020.

Hlavním cílem výzvy bylo navrhnout a zrealizovat minimálně jeden pilotní projekt celoevropského magisterského programu v oblasti HPC. Tato aktivita je součástí širší strategie společného evropského podniku EuroHPC na podporu rozvoje klíčových dovedností a vzdělávání a školení v oblasti HPC pro potřeby evropské vědy a průmyslu.

O společném evropském podniku EuroHPC

Společný evropský podnik EuroHPC byl zřízen Nařízením Rady (EU) 2018/1488 v roce 2018. Aktuálně se této iniciativy účastní 29 evropských zemí, které společně s EU a soukromými partnery sdružují své zdroje, aby se EU mohla stát světovým lídrem v oblasti vysoce výkonného počítání (HPC).

Posláním společného evropského podniku EuroHPC je vyvíjet, nasazovat, rozšiřovat a udržovat v rámci EU integrovanou superpočítačovou a datovou infrastrukturu světové úrovně a rozvíjet a podporovat vysoce konkurenceschopný a inovativní HPC ekosystém.

Pro více informací, viz webové stránky EuroHPC JU.